Опитът от миналото трябва да ни държи нащрек относно намеренията на Париж.

Падането на българското правителство се оказа дребен детайл на фона на едно френско предложение относно бъдещата евроинтеграция на РСМ. Предложение, което беше входирано в Народното събрание на английски език и се наложи спешно да бъде превеждано. Грозен и надменен подход, който ще запомним добре. Родните политически марионетки обаче няма нужда да четат, щом диктовката идва някъде от атлантическия бряг.

Ние от „Възраждане“ имаме известни резерви, когато става дума за френски предложения и френски гаранции. Преди малко повече от век френският премиер Жорж Клемансо предава на българската делегация в Париж условията по Ньойския договор, може би най-унизителния документ в нашата история. Впоследствие, поставен в безизходица, нашият премиер Стамболийски подписал и счупил писалката.

Само преди няколко години пък френският президент Франсоа Оланд стана един от гарантите по Минските споразумения, които трябваше да внесат стабилност между Русия и Украйна. В последните месеци целият свят нагледно се запознава с надеждността на тази френска гаранция.

Днес президентът на бившата империя Емануел Макрон има предложение, на което изглежда не можем да откажем. У нас се формира евроатлантическo мнозинство(ГЕРБ, ДБ, ДПС и ПП), което е напълно готово да жертва националното ни достойнство, за да изпълни нареждането на Париж. Ние от „Възраждане“ не виждаме нищо спешно за решаване до края на юни и сме категорични, че никоя чужда страна не може да формулира и защити българския национален интерес по-добре от нас самите.