На 13 май 2022 г. Виктор Папазов, икономически съветник към парламентарната група на „Възраждане“, публикува в профила си в социалната мрежа Фейсбук текст, с който обяснява, че влизането на Финландия в НАТО нарушава мирния договор между Финландия и Русия. …

Явно мнозина „правоверни“ евроатлантици сериозно са били раздразнени от споменаването на този факт, защото задачата по опровергаването му е възложена на две известни журналистки, които сега очевидно са в ролята си на пропагандаторки – Ралица Ковачева и Елена Фурнаджиева от сайта factcheck.bg. Споменаваме имената им, защото българите имат право да знаят кой от коя страна е застанал в пропагандната война между две велики световни сили, в която България е въвлечена.

 Factcheck.bg  е представен като уеб сайт за проверка на фактите. Всъщност платформата е  инструмент за прокарване на пропагандата на определени западни кръгове и смазване на различното мнение, като му се поставят етикети като „дезинформация“, „фалшиви факти“ и т.н. Подобни сайтове бяха създадени последните две години, за да ни убедят в такива неща като полезността на „ваксините“ срещу Ковид, Зелената сделка и други подобни пропагандни задачи, поставени от посолството. Така ако перифразираме старата поговорка „Кажи ми кои са ти приятелите, за да ти кажа кой си” в съвременен вариант – „Кажи ми кой ти плаща, да ти кажа чии интереси защитаваш“, ще си обясним лесно дейността на тази платформа за „проверка на факти“. Внимание –  в самия сайта е написано, че той се финансират от:

– посолството на САЩ в София;

– Европейския парламент;

– Фонд активни граждани, който от своя страна се финансира от „донори от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и администриран от Институт Отворено общество – София”,  т.е. от Джордж Сорос;

– Програма публична дипломация на НАТО.

Ако си направим труда и разгледаме из интернет, ще видим, че е изградена цяла мрежа от подобни сайтове за пропаганда, които са финансирани от фондациите на Джордж Сорос и други подобни с претенции да владеят света.

Сайтът factcheck.bg е собственост на Асоциация на европейските журналисти – България, която пък на свой ред е финансирана от Америка за България.

Очевидно сайтът заплаща добре на пропагандатори и е успял да увлече добри журналисти, които, както казва българската поговорка „Носят вода от девет кладенеца“, за да опровергаят и обезличат дори и исторически събития. Очевидно е, че финансовите донори нападат не само България, но и света, като имат зловещата претенция да пренапишат и световната история.  Така официалната позиция на едно правителство, според работещите за американското посолство пропагандатори-журналисти, е „дезинформационна кампания“. Или авторките не знаят какво означава термина „дезинформация“ или за да изпълнят поставените им пропагандни задачи, са готови да кажат на бялото черно, в най-добрите традиции на Оруел – „Войната е мир”.

В този смисъл авторката Ралица Ковачева се съгласява с факта, че такъв договор действително съществува и след това започва да оборва тезата на Виктор Папазов, като  твърди, че представянето на фактите от негова страна „не било толкова еднозначно и … трябвало да се отчита съответния исторически и политически контекст“. Главната теза е – „да, има клаузи, ограничаващи въоръжените сили и въоръженията, но няма ангажимент за неучастие във военни съюзи„ и това прави твърдението му  невалидно и фалшиво.

И понеже, когато историята говори, всички ние обикновено мълчим,  сега ще представим няколко исторически факта, за да прецени всеки дали сайтът Factcheck.bg  действително проверява факти или чисто и просто е поредният проводник на американска пропаганда.

Според историческите факти Финландия участва във Втората световна война като съюзник на хитлеристка Германия, което е изрично записано в преамбюла на договора. Като съюзник участва в обсадата на Ленинград, където загиват по различни оценки около 1.5 милиона души.

Второ, в чл. 3 се прави отпратка към договора, подписан между СССР и Финландия на 12 март 1940 г., в който от своя страна изрично е записано следното – „чл. 3. Двете страни се задължават да се въздържат да се атакуват една друга и да създават съюзи и да участват в коалиции, насочени срещу която и да е от договарящите се страни.“

Толкова по въпроса дали Финландия е поемала ангажимент да не влиза в съюзи срещу СССР или наследилата я Руска Федерация. Този мирен договор може да се измени само със съгласие на Съвета за сигурност на ООН. Разбира се, Ралица Ковачева и Елена Фурнаджиева от сайта Factcheck.bg  срамежливо не споменават, че такова съгласие никога не е получавано.

Ако някой се опита да  изтъкне аргумента, че НАТО е „отбранителен“ съюз, нека да погледне към историческите факти, които ни навеждат на въпроса какво прави НАТО 20 години в Афганистан?

Както видяхме в случая с Виктор Папазов, както вероятно с много като него, няма проверка на фактите, а има пропаганда, отново финансирана от представители на западния свят с активното участие на САЩ и Джордж Сорос.