Граждански протест след сигнал на Възраждане блокира стартирането на проект за съоръжение за пиролиза (изгаряне) на отпадъци

Фирма с 1000 лева капитал има инвестиционно предложение в размер на 30 000 000 лева. Ако ви звучи странно, има защо. Особено когато тази фирма се готви да изгради инсталация за пиролиза* на отпадъци в непосредствена близост до няколко населени места и важна за региона река.

На проведеното на 25 февруари обществено обсъждане по темата се зададоха много въпроси, отговорите бяха крайно неясни и дори смущаващи. Гражданите не получиха никакви фактически доказателства, че въздухът, водите и почвите няма да бъдат застрашени. 

След отказа на местната власт да обърне сериозно внимание на въпроса и с наближаването на сесията на Обшински съвет Стара Загора, бяхме принудени да действаме. По инициатива на нашия общински съветник Ива Ангелкова и група граждани, на 28 юни беше свикан протест, който да покаже ясно притесненията на местните относно проекта. 

И така, два дни преди обшинската сесия и буквално минути преди началото на протеста беше свикана пресконференция на кмета Живко Тодоров и председателя на Общински съвет Мария Динева. На нея градоначалникът (който е вносител на самото проекторешение) обясни, че местната власт, разбира се, е на страната на гражданите и предложението ще бъде оттеглено. Коментарите ще оставим на вас.

———————-

*пиролиза – термохимичен процес на термично разлагане на твърди битови отпадъци при отсъствие на кислород и под действието на висока температура. 

След проучване на експерти пред Европейската комисия е представен доклад, според който при пиролизата се отделят множество токсични и канцерогенни вещества. Изводите от доклада са разпратени до всички РИОСВ в страната ни още през март 2012 г. и с тях би следвало да се съобразява екологичната политика в България. В тази връзка на 27.06.2022 беше внесено заявление по ЗДОИ до РИОСВ Стара Загора с искане за предоставяне на този доклад и изводите от него.