Не може да се сформира дори една паралелка първокласници в ремонтирано за 3 500 000 лв. средно училище.

Стратегията на местната власт за образованието не спира да провокира нашето любопитство. Наскоро излязоха дълго чаканите класирания за първи клас, които по традиция вълнуват хиляди родители по това време на годината.

Прави впечатление случаят с училище “Христо Ботев”, което дълги години пустее. Малкото му ученици пристигат с автобуси от махалите на околни села. Трудно обяснимо, тъй като училището се намира под “Аязмото“, най-предпочитания за живеене район на града, който никак не страда от липса на деца.

Също така в базата на СУ “Христо Ботев” кипи цялостен ремонт на приблизителна стойност 3 500 000 лева. Ремонтните дейности са толкова сериозни, че дори ненадейно обхванаха и оградата на близката църква “Света Троица”, която беше санирана.

Оградата на “елитната” гимназия, която граничи с църквата Света Троица е с размер над 200 кв.м.

Припомняме, че СУ “Христо Ботев” всъщност “погълна” последователно останалите в историята Седмо ОУ “Митрополит Методи Кусев” и Първо ОУ “Георги Бакалов”.

В крайна сметка прекрасната база, страхотната локация, “поглъщането” на цели две училища и милионите за ремонт се оказват крайно недостатъчни, за да се регистрира и милиметър развитие в правилната посока. Напротив. От излязлото на 3 юни класиране става ясно, че едва девет деца са приети за първи клас в СУ “Христо Ботев”. На второ класиране има приети още две деца. Сформирането на паралелка за първи клас изглежда невъзможно.

Продължават неволите на елитно училище в Стара Загора

Същевременно съседните Второ ОУ “П. Р. Славейков” и СУ “Максим Горки” от години изнемогват в липса на свободни класни стаи и за тях е невъзможно да преминат на задължителния едносменен режим.

От “Възраждане” внасяме питания по казуса до Кмета на община Стара Загора, началника на РУО – Стара Загора, както и до директори на училища в общината и очакваме ясни отговори.

 

Тема с продължение.