На среща с граждани през изминалите дни Цончо Ганев, зам. председател на Народното събрание от ПГ на Възраждане, открои три основни акцента, за които правителството трябва да има предварителен план. Това са повишаването на цената на горивата, повишаването на цената на хляба и непрекъснато нараства …

 

„След кризата с газа, за която ние от „Възраждане“ многократно предупреждавахме, идват поредица от кризи като предстоящата с петрола.

Достатъчно рано посочваме опасностите на правителството, но то, вместо да вземе под внимание нашите предупреждения, ги неглижира, нещо повече, обявява ги за невярна, противоречива или фалшива информация.

В последните две години многократно видяхме, че обявените, от страна на марионетното правителство и присъдружните му американски медии за „фалшива информация“, прогнози на „Възраждане“ се сбъдват реално.

Причината за това е, че ние, за разлика от управляващите, не разчитаме на думи, а на дела. Зад всяка наша дума стои сериозен анализ, прогнозиране, планиране и възможност за реални стъпки по преодоляването или овладяването на кризата до нейното разрешаване.

„Възраждане“ предупреди за това, че санкциите, които подкрепя България, ще доведат до последици за българската икономика. И до днес управляващите не отговориха: Кой ще плати тези санкции? Вече и няма нужда да отговарят, защото е видно, че ги плащаме ние – българският народ.

Ясно е, че стигнахме до криза с газа, но дайте да видим от сега какво правим с петрола.

Във свое интервю по една от частните национални телевизии министърът на финансите заяви, че цените на горивата няма да бъдат повишавани.

Цените на горивата обаче вече надвишават 3 лева в противоречие с това твърдение.

Остава въпросът: Предвижда ли се в предстоящата актуализация на бюджета криза с доставките на петрол и какви мерки ще бъдат предприети, за да бъде предотвратена? Изобщо предвижда ли се актуализация на бюджета? Въпрос, който зададох на министъра на финансите, и очаквам неговия отговор.

Заложената инфлация в държавния бюджет е доста по-ниска от настоящата от 12 %. Инфлацията продължава да нараства, а ако България спре да внася петрол от Русия, това ще е убийствено за българската икономика. Някои икономически анализатори вече говорят, че едно такова решение ще доведе до горива на цена от 6 лв. и нарастващи цени.

Ако България сега е суверенна държава, трябва да вземе решение сама и да не се допитва до Европейската комисия за толкова елементарно решение, като това дали да търгува с трета страна.“ добави Цончо Ганев.